Sözsüz İletişim – İlk İzlenim ve Güven

Posted by on Eylül 14, 2012 in Sözsüz İletişim - İlk İzlenim ve Güven | 0 comments

Sözsüz İletişim – İlk İzlenim ve Güven

Sözsüz İletişim – İlk İzlenim ve Güven yazısı ile başlayarak, farklı durumlarda ortaya çıkan beden dili hareketlerini mercek altına almak istiyorum. Durumları örneklendirerek daha iyi anlatabileceğimi düşünüyorum.

Bir iş başvurusu yaptın ve kabul edildi. Gerekli evrakları tamamladıktan sonra Pazartesi iş başı yapman istendi. Hazırlandın ve evden çıkarak ilk iş günü için iş yerine gittin. Ofisteki mesai arkadaşlarınla ilk buluştuğun günü hatırla. Ya da uzman bir kişi tarafından verilen seminere katıldığın günü hatırla.

Her iki durumda da; ilk izlenimlerin nasıldı? Güven duygusu mu hissettin yoksa güvensizlik mi? Ortamdaki insanlarla etkileşim kurmak istemiş miydin? Yoksa onlardan çekindin mi?

Aralarından geçerken seninle göz teması kurdular mı? Yoksa meşgul gözükerek gözlerini senden kaçırdılar mı? Seninle tokalaştılar mı? Evet ise tokalaşma sıkı ve güçlü müydü yoksa cılız ve basit miydi?

Tüm bu süre ve daha sonra yapılan sözel iletişim sırasında sergilenen “sözsüz iletişim” ile sana bir takım mesajlar gönderilmiştir. Bunları hatırlıyor musun? Seninle sabit bir göz teması kurdular mı? Yoksa seninle konuşurken başka yerlere bakıyorlar mıydı? Yüzlerine baktığında rahat bir ifade mi gördün Yoksa gerginlik mi sezinledin? El ve Kol hareketleri nasıldı?

Başkalarının verdikleri sözel olmayan sinyalleri görebilir ve anlam verebilirsen gergin olup olmadıklarını,  güvendiklerini ya da güvenmediklerini anlayabilirsin. Kendine güvenen insanların sergiledikleri tipik hareketler şunlardır;

Sözsüz İletişim ve Kendine Güvenen İnsanların Tipik Hareketleri

  • Sözsüz iletişim - Beden dili ilk izlenimDuruş (Posture) – Dik dururlar, omuzla geridedir.
  • Göz Teması (Eye Contact) – Gözlerini kaçırmazlar ve yüzlerinde bir gülümseme vardır.
  • El ve Kol Hareketleri ( Gestures) – Kontrollü ve bir amaca hizmet eden hareketler yaparlar.
  • Konuşma (Speech) – Yavaş, net, temiz ve akıcıdır.
  • Ses Tonu (Tone of Voice) – Orta seviyede bir ses tonu kullanırlar.

İnsanların vücut dilini okuyarak içlerindeki duyguları ortaya çıkarabilirsin. Öncelikle gözlem yeteneğini geliştirmelisin. Kendini güvensiz hissettiğinde ne tür davranışlar sergiliyorsun? Ne tür hareketler yapıyorsun? Bunları gözlemlemek ve bilinçli bir şekilde izlemek diğer insanların kendilerini güvensiz hissettiklerinde ne tür davranışlar sergileyebileceklerini ön görmen anlamına geliyor. Bir seminere ya da toplantıya katıldığında çevrendeki insanlara bakarak güvensiz hissedip hissetmediklerini görebilirsin. Çünkü, bazı temel vücut hareketleri herkes için aynıdır. Ancak, durum bu kadar da basit değil. Sadece gözlem yeteneği yeterli değildir. Beden dili cinsiyet, kültür ve yaş gibi etkenlere bağlı olarak kişiden kişiye farklılıklar gösterebilir.

Sözsüz İletişim – İlk İzlenim ve Güven yazısından sonra, Sözsüz İletişim – Gergin Toplantılar ve Savunma Mekanizması ile devam edecek.

Benzer Konular:

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir