
Sözsüz İletişim – Gergin toplantılar ve Savunma Mekanizması
Sözsüz İletişim – Gergin toplantılar ve Savunma Mekanizması
Sözsüz iletişim özellikle Gergin geçen toplantılarda çekingenlik, korku gibi sebeplerden ötürü Savunma Mekanizmasını çalıştırmış ve kendini geri çekmiş insanların tespit edilmesinde etkili bir rol oynamaktadır. Zaman zaman hepimiz bu tür şirket ya da aile toplantılarında bulunduk. Eğer daha önce bu tür bir deneyim yaşadıysan şimdi onu düşünerek işe başlayabiliriz.
Örneğin; performans değerlendirme toplantısı olabilir ya da işin teslim tarihi geçmiş ve işi teslim edememişsin, patronun seninle bu konu hakkında konuşmak istiyor. Normal şartlarda sıradan bir toplantıda insanlar birbirlerinin fikirlerini duymak isterler ve her türlü fikire açıktır. Söylenenleri duymak ve işi geliştirmek isterler. Bu tür bir tutumun sergilenmesi toplantının başarıya ulaşması için son derece önemlidir. Örneğimize geri dönecek olursak, gergin bir toplantıda insanların rahat bir tutum sergileyeceğini düşünemeyiz. Öncelikli olarak işi yetiştiremediğin için kapalı bir tutum sergilersin. Karşındakini dinlemek istemiyorsundur. Bu durum toplantından hiçbir sonuç çıkmayacağı anlamına gelmektedir. Lider ve beden dilini okuyabilen bir iş verenin, senin bu tutumunu fark ederek seni uyarılara açık bir hale getirmesi gerekmektedir. Bu sayede seni kazanabilir ve iş performansını arttırabilir. Ancak bu sayede söylenenler karşılıklı olarak anlaşılır ve sonuca gidilebilir.
Sözsüz İletişim ve Çalışanların durumunu fark edebilmek
Kendini iş verenin yerine koyduğun zaman, önemli olan noktanın problemin giderilmesi olduğunu görebilirsin. Kişilerin ya da davranışların ön plana çıkarılması profesyonelce bir yaklaşım değildir.
İş Verenin yerinde olduğunu düşün. Karşında korku, güvensizlik, tedirginlik gibi sebeplerden dolayı söylediklerini duyamayan “sağır” ve “kör” bir çalışanın, aklında da içinde bulunduğun durumdan kurtulabileceğin bir fikir var. Bu fikri karşındakine nasıl ulaştırabilirsin? Karşındakini açabilirsen, fikrini aktaracak ve zor durumdan kurtulabileceksin. Öncelikli olarak “Savunma mekanizması” ile kendini iletişime kapatmış olan çalışanı tespit etmen gerekiyor. Aşağıda savunmaya çekilmiş bir insanın tipik davranışlarını görebilirsin.
Sözsüz iletişim – Savunma Durumundaki İnsanları Tipik Hareketleri
- El / Kol hareketleri ani ve kısa sürelidir. Kollarını ve ellerini mümkün olduğunda vücuduna yakın tutar.
- Yüz ifadeleri basittir.
- Vücudu size doğru bakmıyordur.
- Kollar genellikle vücudun önünde çaprazlanır.
- Direk göz teması kurmaz, kursa bile çok kısa sürer. Her an bulunduğu ortamdan çıkmak istercesine kapıya ya da cama doğru bakar.
Eğer bu sinyalleri yakalayabilirsen, karşındakini söylenenleri anlayabilecek bir hale getirebilir ve performansını artırabilirsin. Az önce de bahsettiğim gibi içinde bulunduğun duruma göre ne tür beden hareketleri sergilediğini gözlemlemek, diğer insanların beden dilini okumak konusunda sana büyük avantaj sağlayacaktır.
Sözsüz İletişim – Gergin toplantılar ve Savunma Mekanizması yazısından sonra, Sözsüz İletişim – Takım Çalışması ve Geri Çekilme (Çekingenlik) ile devam edecek.
Benzer Konular: